top of page

Karşılıksız Çek Düzenleme Suçu

  • Yazarın fotoğrafı: Kural Hukuk Ekip
    Kural Hukuk Ekip
  • 6 Ağu 2019
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 28 Ağu 2019


Stajer Avukat Said Emre DOKUYUCU

Çek Kanunu’nda “çekin üzerinde yazılı bulunan düzenleme tarihine göre kanuni ibraz süresi içinde ibraz edildiğinde (gösterildiğinde), çekin karşılığını ilgili banka hesabında tam olarak bulundurmamak” suç olarak tanımlanmıştır.


Şikayet gerekli mi, belirli bir süresi var mı?

Çekin karşılıksız çıkması üzerine yasal cezai süreç kendiliğinden başlamayacaktır çünkü karşılıksız çek suçunun takibi şikayete bağlıdır. Şikayet hakkına sahip olan kişinin karşılıksız çek düzenleme suçunun işlendiğini öğrendiği tarihten itibaren 3 ay içinde şikayette bulunması gerekmektedir, ancak bu süre her durumda suça konu eylemin işlendiği tarihten itibaren bir yılı geçemeyecektir.

Eğer çek ibraz süresi içinde bankaya ibraz edilmemiş ise şikayet hakkı kullanılmayacaktır. Bu durum şikayet hakkının düşmesi olarak tanımlanmaktadır.


Şikayetten sonra dava nasıl görülür ve sonuçları nelerdir?

Görev yönünden Karşılıksız Çek suçundan dolayı açılan davalar İcra Mahkemesinde görülür. Bu davalar yetki yönünden ise; çekin tahsil için bankaya ibraz edildiği yer veya çek hesabının açıldığı banka şubesinin bulunduğu yer ya da hesap sahibinin/şikâyetçinin yerleşim yeri mahkemesinde görülecektir.

İcra Mahkemesi tarafından çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağına; bu yasağın bulunması hâlinde, çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağının devamına karar verilebilecektir. Yargılama devam ederken de mahkeme tarafından koruma tedbiri olarak çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağına karar verilebilir.


Dava sonunda bu çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı yanında ayrıca her bir çek için (ön ödeme, uzlaşma ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin hükümler uygulanmaksızın) 1500 güne kadar adli para cezasına karar verilecektir. Adli para cezalarının ödenmemesi durumunda ise, ceza (kamuya yararlı bir işte çalıştırma kararı verilmeksizin) doğrudan hapis cezasına çevrilecektir.


Karşılıksız kalan kısmı yargılama aşamasında ödeyen kişi hakkında mahkeme tarafından beraat, düşme, ceza verilmesine yer olmadığına ya da reddine ilişkin karalardan uygun olanı verilecektir.


Ceza ne zaman biter, yasak ne zaman kalkar?

Karşılıksız çek suçundan ceza alan kişi, mahkûm olduğu cezanın tamamen infaz edildiği tarihten itibaren üç yıl ve her halde yasağın konulduğu tarihten itibaren on yıl geçtikten sonra, hükmü veren mahkemeden çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağının kaldırılmasını isteyebilir; mahkemenin vereceği karara itiraz edebilir.


Cezayı Kaldıracak Haller nelerdir?

Karşılıksız kalan çek bedelinin, çekin üzerinde yazılı bulunan düzenleme tarihine göre kanunî ibraz tarihinden itibaren işleyecek 3095 sayılı Kanuna göre ticarî işlerde temerrüt faiz oranı üzerinden hesaplanacak faizi ile birlikte tamamen ödeyen kişi hakkında, yargılama aşamasında mahkeme tarafından davanın düşmesine ve mahkûmiyet hükmünün kesinleşmesinden sonra mahkeme tarafından hükmün bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırılmasına karar verilecektir. Şikâyetten vazgeçme hâlinde de aynı şekilde ceza tayininde bulunulmayacaktır. 09/01/2019



 
 
 

Comentarios


Ya no es posible comentar esta entrada. Contacta al propietario del sitio para obtener más información.

kuralhukukburosu@hotmail.com 

OFİS TEL : 0 344 221 86 93

 

AVUKAT TELEFON NUMARALARI

Av. Harun ELAGÖZ - 0 505 357 89 29 

Av. Samed KISACIK - 0 553 548 24 57 

Av. Ömer Furkan DEMİR - 0 544 234 17 96

Av. Gazel ÖZDEMİR - 0 531 917 03 10

Av. Said E. DOKUYUCU - 0 530 067 44 46

Av. Salman ÖZDEN - 0 553 090 38 94

Av. Abdullah DİLKİ - 0 553 013 64 28

Av. Abdurrahman DAVARCIOĞLU - 0 507 738 70 05

Av. Ezgi CANBOLAT - 0 551 250 76 90

Mustafa KENGER - 0 542 238 01 40 

Şehit Abdullah Çavus Mahallesi - Alparslan Türkeş Bulvarı - Gülsaray Apartmanı - A Blok - Kat:1 - No:2

Onikişubat / Kahramanmaraş

©2019 by Kural Hukuk Bürosu.

bottom of page